czwartek, 17 grudnia 2015

Miękkie pierniczki


Kolejne pierniczki, które zaraz po upieczeniu nadają się do jedzenia.  Chociaż nie wiem czy w tym przypadku to plus, bo upiekłam całą blaszkę niespełna tydzień temu z myślą, że będą na święta, ale obawiam się że nie dotrwają do tego czasu :) Trzeba przyznać, że są pyszne i na pewno jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu. A przepis znalazłam tutaj.


Składniki:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1 łyżka margaryny
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
1  łyżka przyprawy do piernika

Wszystkie składniki zagniatamy razem, aż uzyskamy gładkie i jednolite ciasto.
Rozwałkowujemy i je na grubość ok 3-4 mm, wycinamy ciasteczka i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. 
Pieczemy ok 10-12  ( do delikatnego zarumienienia) minut w 
 temperaturze 180 st. C 
Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz