Racuchy z jabłkami to doskonała propozycja, zarówno na kolację, obiad a nawet na śniadanie. Dzięki zastąpieniu drożdży proszkiem wykonujemy je błyskawicznie, a są równie dobre jak te na drożdżach.
Składniki:
1 jajko
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 duże jabłko
olej do smażenia
Jabłko obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Jajko ubijamy z cukrem ( bardzo ważne jest ubicie jajka aż do uzyskania gładkiej, złocistej masy), dodajemy mleko oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Na koniec dodajemy jabłko i mieszamy z ciastem.
Łyżką nakładamy na rozgrzaną patelnię placuszki, smażymy na niewielkim ogniu po kilka minut z każdej strony.
Podajemy posypane cukrem pudrem lub z ulubioną konfiturą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz