piątek, 27 listopada 2015

Racuchy z jabłkami na proszku do pieczenia


Racuchy z jabłkami to doskonała propozycja, zarówno na kolację, obiad a nawet na śniadanie. Dzięki zastąpieniu drożdży proszkiem wykonujemy je błyskawicznie, a są równie dobre jak te na drożdżach.

Składniki:

1 jajko
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 duże jabłko
olej do smażenia

Jabłko obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Jajko ubijamy z cukrem ( bardzo ważne jest ubicie jajka aż do uzyskania gładkiej, złocistej masy), dodajemy mleko oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. 
Na koniec dodajemy jabłko i mieszamy z ciastem.

Łyżką nakładamy na rozgrzaną patelnię placuszki, smażymy na niewielkim ogniu po kilka minut z każdej strony. 
Podajemy posypane cukrem pudrem lub z ulubioną konfiturą.

Smacznego!
Zdrowe, ciepłe śniadanie w jesiennym klimacie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz