piątek, 27 listopada 2015

Kajmakowiec


Ciasto które nie tylko doskonale wygląda ale też tak smakuje, kakaowy biszkopt, delikatny kajmakowy krem i kwaskowaty smak domowej konfitury porzeczkowej. 
W oryginale zamiast biszkoptu było ciasto orzechowe, jednakże jako że nie mogę chwilowo jeść orzechów zastąpiłam go kakaowym biszkoptem. Przepis pochodzi z tej strony.

Składniki na biszkopt:
8 jaj
1 i 1/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Żółtka oddzielamy od białek, ubijamy na sztywno. 
Obie mąki, kakao oraz oraz proszek do pieczenia mieszamy razem.
Do ubitych białek dodajemy cukier, następnie po jednym żółtku, na koniec przesiewamy suche składniki i delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w 180 st. C przez ok 35-40 minut.

Krem kajamakowy:
500 g serka mascarpone
200 g kajmaku ( resztę zostawiamy)
200 ml śmietany kremówki
1 śmietan-fix

Dodatkowo:
Słoik konfitury porzeczkowej

Nasączenie:
sok porzeczkowy

Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone, następnie kajmak oraz śmietan-fix.


Przestudzony biszkopt kroimy na pół, nasączamy go sokiem porzeczkowym i wykładamy konfiturę, na niej rozsmarowujemy krem kajmakowy, drugi biszkopt który również nasączamy. Wierzch smarujemy pozostałym kajmakiem.

Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz