Kolejny świetny przepis ze strony Moje Wypieki, mimo że trochę zmodyfikowany z powodu braku składników i braku czasu wybrania się do sklepu:) zdecydowanie polecam, a oryginalny przepis znajdziecie tutaj .
Składniki:
125 g masła
100 g drobnego cukru
opakowanie cukru wanilinowego
2 jajka
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g wiórków kokosowych
100 ml mleka
3-4 jabłka
Dodatkowo:
sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
wiórki kokosowe do posypania
Jabłka obieramy, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne, każde jabłko nacinamy nożykiem od strony wypukłej. Wkładamy do miski z wodą i odrobiną soku z cytryny lub kwasku żeby nie ściemniały.
Mąkę, proszek i wiórki kokosowe mieszamy razem.
W osobnej misce ucieramy masło z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, dodajemy stopniowo jajka. Następnie dodajemy na przemian składniki suche i mleko, mieszamy do połączenia się składników.
Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy jabłka stroną wypukłą do góry i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Pieczemy w w temperaturze 160 st. C przez ok 45 minut do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!
fajny pomysł!
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuń