Fajnie wyglądające, a zarazem całkiem smaczne kruche ciasteczka. Niby nie wyróżniające się specjalnie smakiem, a jednak błyskawicznie znikają ze stołu.
Przepis znaleziony tutaj.
Składniki na jasne ciasto:
200 g mąki
100 g zimnego masła
50 g cukru pudru
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka cukru wanilinowego
szczypta soli
Składniki na ciemne ciasto:
200 g mąki
100 g zimnego masła
60 g cukru pudru
1 jajko
1 żółtko
10 g kakao
2 łyżeczki kawy Inki
30 ml likieru kawowego
1 łyżeczka cukru wanilinowego
szczypta soli
Jasne ciasto - masło ucieramy z jajkami, dodajemy mąkę, sól, cukier i cukier wanilinowy, zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i odkładamy na godzinę do lodówki.
Podobnie postępujemy z ciemnym masłem, dodając jeszcze kakao, likier kawowy i Inkę.
Po schłodzeniu rozwałkowujemy najpierw ciasto ciemne na dość cienki prostokąt, a na nim ciasto jasne.
Zawijamy ciasną roladę i kroimy na ok 1 cm kawałki.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok 15-20 minut w 180 st. C.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz