piątek, 13 listopada 2015

Ciasteczka Ślimaczki


Fajnie wyglądające, a zarazem całkiem smaczne kruche ciasteczka. Niby nie wyróżniające się specjalnie smakiem, a jednak błyskawicznie znikają ze stołu.
Przepis znaleziony tutaj.

Składniki na jasne ciasto:
200 g mąki
100 g zimnego masła
50 g cukru pudru
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka cukru wanilinowego
szczypta soli

Składniki na ciemne ciasto:
200 g mąki
100 g zimnego masła
60 g cukru pudru
1 jajko
1 żółtko
10 g kakao
2 łyżeczki kawy Inki
30 ml likieru kawowego
1 łyżeczka cukru wanilinowego
szczypta soli

Jasne ciasto - masło ucieramy z jajkami, dodajemy mąkę, sól, cukier i cukier wanilinowy, zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i odkładamy na godzinę do lodówki.

Podobnie postępujemy z ciemnym masłem, dodając jeszcze kakao, likier kawowy i Inkę.

Po schłodzeniu rozwałkowujemy najpierw ciasto ciemne na dość cienki prostokąt, a na nim ciasto jasne. 
Zawijamy ciasną roladę i kroimy na ok 1 cm kawałki.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok 15-20 minut w 180 st. C.

Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz