piątek, 30 października 2015

Kruchy placek z gruszkami



Przepis na to ciasto znalazłam tutaj i stwierdzam, że jest to najlepsze ciasto z gruszkami jakie jadłam. Chyba nie tylko ja tak uważam, bo duża blacha rozeszła się w ciągu jednego dnia :)

Składniki na ciasto:
300 g mąki
2/3 szklanki cukru
120 g masła
1 jajko + 1 żółtko
2  łyżki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier wanilinowy



Nadzienie:
pół słoika dżemu morelowego
50 g pokruszonych herbatników
1 kg gruszek ( obranych i pokrojonych w ćwiartki a następnie plasterki)
1/2 szklanki rodzynków
1 łyżeczka cynamonu
kilka łyżek cukru

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem, zawijamy w folię i odkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie oddzielamy 2/3 ciasta, wałkujemy na cienki placek i wykładamy na blaszkę ( u mnie 24 x 35 cm).
Na wierzchu smarujemy dżem i posypujemy pokruszone herbatniki. Następnie ciasno jedna przy drugiej układamy gruszki, posypujemy rodzynkami cynamonem i cukrem.
Na koniec z pozostałego ciasta formujemy cienkie wałeczki i układamy kratkę.

Pieczemy w 180 st. C przez ok 45 minut. ( na wierzchu można położyć papier do pieczenia, żeby rodzynki się nie przypaliły.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz