Długo czekałam z wypróbowaniem tego przepisu, teraz wiem że zdecydowanie za długo! To ciasto jest wręcz idealne zarówno wtedy kiedy nie mamy za dużo czasu na pieczenie, jak i dla tych którzy nie są mistrzami pieczenia. Ba! ono nie może się nie udać :)
Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 kostki masła
1,5 kg jabłek
cynamon
cukier wanilinowy
Mąkę, cukier, proszek i kaszę manną mieszamy razem.
Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach- jeśli mają dużo soku odciskamy nadmiar.
Na spód blaszki (u mnie 25x25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia wsypujemy szklankę wymieszanych składników suchych. Na wierzch kładziemy połowę jabłek, posypujemy je cukrem wanilinowym i cynamonem, na to drugą szklankę suchych składników, resztę jabłek- cynamon i cukier i ostatnią szklankę składników suchych. Na górę ścieramy na tarce najlepiej wcześniej zamrożone masło, lub kroimy je w cienkie plasterki.
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok 60 minut.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz