To ciasto to propozycja dla fanów chałwy. Efektownie wygląda więc jest idealne na większe i mniejsze okazje, a do tego równie dobrze smakuje.
Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki na blaty kakaowe:
6 jajek
12 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
4 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i po jednym żółtku. Na koniec przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do formy ( u mnie 25x35) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok 30-35 minut).
Krem chałwowy:
2 budynie śmietankowe
600 ml mleka
200 g masła
400 g chałwy
Dodatkowo:
słoik wypestkowanych wiśni
Odlewamy 200 ml mleka, rozprowadzamy w nim budynie. Pozostałe mleko gotujemy, wlewamy budynie. Mieszamy aż do zgęstnienia, budyń odstawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło ucieramy na gładką masę, dodajemy stopniowo przestudzony budyń oraz pokruszoną chałwę. Ucieramy do czasu uzyskania gładkiej masy.
Krem dzielimy na 3 części, do 2/3 dodajmy odsączone z kompotu wiśnie.
Polewa czekoladowa:
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki masła
Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy masło i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Biszkopt kroimy na pół, pierwszą połowę ciasta nasączamy kompotem z wiśni, na wierzch wykładamy 2/3 kremu chałwowego. Przykrywamy drugim blatem i również nasączamy kompotem i rozsmarowujemy pozostały krem. Na wierzchu rozprowadzamy polewę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz