czwartek, 3 września 2015

Rolada kokosowa


To ciasto to jeden ze smaków mojego dzieciństwa, cała rodzina je uwielbiała i dlatego często gościło na naszym stole. Dzisiaj do niego wracam po bardzo długim czasie i wciąż uwielbiam ten smak.



Składniki na masę kokosową:
200 g wiórków kokosowych
200 g masła
200 g cukru pudru
3/4 szklanki wrzącego mleka

Wiórki zalewamy wrzącym mlekiem. Masło ucieramy z cukrem pudrem dodajemy ostudzony kokos i dokładnie mieszamy.

Składniki na ciasto kakaowe:
600 g herbatników
1 szklanka ciepłego mleka
120 g masła
6 łyżek kakao

Herbatniki mielimy i mieszamy z kakao. Dodajemy stopione masło oraz ciepłe mleko, całość dokładnie mieszamy.

Masę ciemną dzielimy na pół. Pierwszą połowę wałkujemy na folii ( można to robić przez folię, aby uniknąć przyklejania się do wałka) na prostokąt o grubości ok 0,5 cm. Na wierzch wykładamy połowę masy kokosowej i rozsmarowujemy po całości. 
Ciasno zawijamy roladę.

Podobnie postępujemy z drugą połową ciasta.

Rolady wstawiamy do lodówki ( lub nawet zamrażalki) na kilka godzin do mocnego schłodzenia.

Smacznego! 

Coco Dreams

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz