Kolejny przepis z wykorzystaniem jabłek, tym razem ciasto drożdżowe w trochę innym wykonaniu.
Ciasto:
20 dag drożdży
3/4 szklanki cukru cukru
ok 750 g mąki
2 jajka
125 g margaryny
250 ml mleka
szczypta soli
Z drożdży, łyżki cukru, łyżki mąki i pół szklanki letniego mleka wyrabiamy rozczyn - odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.
Mąkę z cukrem i solą wsypujemy do miski, mieszamy wbijamy jajka, mleko oraz wyrośnięty rozczyn, na koniec wlewamy rozpuszczoną margarynę i wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godz do czasu podwojenia objętości.
Nadzienie:
2 duże jabłka - obrane i pokrojone na małe kawałki
garść rodzynek
ok 10 g rozpuszczonej margaryny
cynamon
cukier wanilinowy
Kiedy ciasto będzie już wystarczająco wyrośnięte, rozwałkowujemy je na stolnicy na ok 1 cm placek. Smarujemy rozpuszczoną margaryną, a następnie posypujemy cukrem wanilinowym, cynamonem, jabłkami oraz rodzynkami.
Ciasto zawijamy jak roladę i tniemy na ok 4 cm kawałki. Układamy je na tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni C. przez ok 50 -60 minut (gdyby zbyt mocno zarumieniało się z góry można przykryć papierem do pieczenia - raczej nie skracamy czasu pieczenia, gdyż przez wilgotne jabłka ciasto mogłoby się nie przepiec w środku).
Smacznego!
Fantastycznie wyglądają!
OdpowiedzUsuń