sobota, 30 sierpnia 2014

Jabłecznik z budyniem i orzechami


Kolejne ciasto raczej kojarzące się z jesienią. Kocham tę porę roku i jej smaki :)
Orzechy włoskie, jabłka i fantastyczne kruche ciasto o orzechowym smaku, skusisz się? 

Ciasto kruche:
5 żółtek
500 g mąki pszennej
kostka margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru
70 g zmielonych lub bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki kakao
Mąkę, proszek do pieczenia, kakao, orzechy i cukier wymieszać. Dodać margarynę oraz żółtka i całość składników posiekać nożem lub szybko zagnieść (gdyby ciasto było zbyt "sypkie" można dodać odrobinę śmietany).
Ciasto podzielić na dwie części (jedna z nich powinna być większa). Włożyć do zamrażalnika.
W między czasie przygotowujemy masę z jabłek.

ok 1 kg jabłek
70 g posiekanych orzechów włoskich
1 op. budyniu śmietankowego
2 łyżki cynamonu
2 łyżki cukru
Jabłka obieramy ze skóry i kroimy w dość drobne cząstki, wrzucamy do garnka i dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Na dno garnka najlepiej jest wlać ok 0,5 szklanki wody, dodajemy orzechy, cynamon i cukier. Kiedy jabłka będą już dość miękkie zdejmujemy  z ognia i wsypujemy budyń. Dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Masa budyniowa:
2 op. budyniu śmietankowego
3 łyżki cukru
750 ml mleka
Z podanych składników gotujemy budyń.
Większą część ciasta ścieramy na dużych oczkach tarki na blaszkę ( u mnie 20x30 cm), delikatnie przyklepujemy ciasto i wstawiamy na ok 10 minut do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temp. 170 st. C.

Na podpieczony spód wykładamy jabłka, następnie rozsmarowujemy budyń, a na górę ścieramy resztę zamrożonego ciasta. 
Całość pieczemy ok 45-50 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego! 




Jedz polskie jabłka

2 komentarze:

  1. Super apetycznie wyglada ! Bardzo ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis, uwielbiam takie ciasta :) Pychotka.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń