środa, 17 września 2014

Ciasto cytrynowe



Mocno cytrynowe, orzeźwiające ciasto. Coś dla osób które nie lubią zbyt słodkich ciast.

Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1 łyżka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Masa budyniowa
2 opakowania budyniu śmietankowego
125 ml soku z cytryny (sok z ok 2 cytryn)
1 szklanka cukru
100 g masła

Pianka:
1 opakowanie galaretki cytrynowej
500 ml śmietany 30 %
2 łyżki cukru pudru

Poncz:
2 łyżki soku z cytryny
pół szklanki wody
łyżka cukru pudru

Biszkopt
Żółtka oddzielamy od białek, ubijamy na sztywną pianę. W międzyczasie żółtka roztrzepujemy widelcem dodajemy ocet i proszek do pieczenia (nabierze objętości). Do ubitych białek dodajemy cukier oraz olej, następnie żółtka i obie mąki. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp 180  st. C przez ok 35 minut.

Masa budyniowa
Do garnka wlewamy szklankę wody, sok z cytryny oraz dodajemy cukier całość gotujemy.
Budyń rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody. Wlewamy do gotującego się soku i wody, mieszamy aż do uzyskania gęstego budyniu. Odstawiamy do wystudzenia. 
Miękkie masło ucieramy na gładką masę, stopniowo dodajemy zimny budyń.

Pianka
Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody, odstawiamy do wystygnięcia.
Śmietanę kremówkę ubijamy, następnie dodajemy cukier puder oraz zimną, tężejącą galaretkę.

Biszkopt nasączamy ponczem, następnie wykładamy masę budyniową, a na wierzch cytrynową piankę.  Całość można posypać startą czekoladą, odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!



1 komentarz: