sobota, 2 sierpnia 2014

Dwukolorowe muffiny z nadzieniem toffi


Muffiny  idealne gdy ja lub  których z moich domowników ma ochotę na coś słodkiego, szybkie, banalnie proste, składniki zawsze się znajdą bez wychodzenia do sklepu i przede wszystkim smaczne. Tym razem wykorzystałam gotową masę kajmakową, która już od jakiegoś czasu czekała na swoją kolej :)
Składniki:
2 szklanki mąki
pół szklanki cukru 
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka (może być również jogurt naturalny lub maślanka)
1 całe jajko
gotowa masa toffi (lub puszka mleka skondensowanego słodzonego gotowanego trzy godziny)
Przygotowujemy dwie miski. W jednej z nich mieszamy składniki suche, tj.  mąka, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej mleko, jajko i olej, następnie łączymy składniki z obu misek i mieszamy  łyżką, ciasto dzielimy na pół. Do jednej miski dodajmy 2 łyżki kakao. 
Do foremek od muffinek  łyżką nakładamy masę białą, łyżkę masy toffi a na górę masę ciemną  z kakao. Całość powinna sięgać do ok 2/3 wysokości foremek.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temperaturze ok 170 st.C przez ok 15 - 20  minut.
Smacznego!


1 komentarz: