Ciasto bardzo szybkie w wykonaniu, zawsze się udaje a smak? Delikatny, nie za słodki, lekko wilgotny z nutą ananasa. Chociaż tak na prawdę można dodać do niego każdy owoc i za każdym razem smakuję równie obłędnie.
Składniki:
160 ml oleju słonecznikowego
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 jajka
sok z połowy cytryny
1/2 kg mąki pszennej
400 g jogurtu naturalnego ( najlepiej jogurty gęste - typu greckiego)
1/2 szklanki mleka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 puszka ananasa (lub 600-700 g innych owoców)
W dużej misce mieszamy jajka,olej, jogurt, cukier,cukier wanilinowy, sok z cytryny i mleko. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z sodą. Mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Ciasto będzie dość gęste, ale właśnie takie ma być, może też wyglądać na lekko zważone, ale nie należy się tym przejmować :)
Blachę o wymiarach 22x33 cm wykładamy papierem do pieczenia ( może być też większa - ciasto będzie po prostu niższe) i wylewamy ciasto. Na wierzch wykładamy ananasy pokrojone w cząstki (lub inne owoce). Ja jestem fanką kruszonki dlatego posypałam nią jeszcze na górę, chociaż można z niej zrezygnować.
Kruszonka:
70 g mąki
50 g masła
50 g cukru
kilka kropel aromatu waniliowego
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temperaturze 160 st. C przez ok 45-50 minut ( do tzw. suchego patyczka).
Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz