sobota, 26 lipca 2014

Chałka z dyniowym puree


Puszysta chałka idealna do kawy lub herbaty, na śniadanie lub podwieczorek, dzięki dodatkowi dyniowego puree wilgotna i świeża nawet następnego dnia.
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
130 g cukru
ok 250 g dyniowego puree ( u mnie słoiczek taki jak od dżemu)
15 g świeżych drożdży
1 jajko
1/4 szklanki śmietany kremówki
30 g masła
szczypta soli
Kruszonka:
70 g mąki krupczatki
50 g masła
50 g drobnego cukru
Dodatkowo:
1 żółtko
1 łyżka śmietany kremówki
Składniki kruszonki rozcieramy w palcach, do uzyskania grudek. Przekładamy do pojemnika i odstawiamy do lodówki.

Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżki lekko ciepłej śmietany i dwóch łyżek mąki robimy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. 
Masło roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia. 
Pozostałe składniki tj. mąkę, cukier, dyniowe puree, jajko, śmietanę i sól przekładamy do miski. Wyrośnięty rozczyn wlewamy do pozostałych składników a następnie przestudzone roztopione masło i wyrabiamy elastyczne ciasto.
Miskę z ciastem przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. 
Czekamy aż ciasto podwoi objętość, po tym czasie jeszcze przez chwilę je wyrabiamy, a następnie dzielimy na trzy części. Z każdej części formujemy wałeczki i zaplatamy w warkocz.  Chałkę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i raz jeszcze odstawiamy do wyrośnięcia. Po ok 40 minutach chałkę smarujemy roztrzepanym żółtkiem ze śmietaną i posypujemy kruszonką. 
Ciasto wstawiamy od nagrzanego piekarnika, pieczemy w temperaturze ok 170 st.C przez ok 35 minut. 
Smacznego! 


1 komentarz: