niedziela, 8 czerwca 2014

Kruche ciasto z rabarbarem i różową pianką


Kolejne ciasto z jednego z moich ulubionych blogów wypróbowane - Arabesko uwielbiam Twoje przepisy. Ciasto idealnie kruche, pianka nie za słodka z delikatną nutą truskawek i kwaskowaty rabarbar - idealne połączenie na upalne niedzielne popołudnie.
Składniki na  ciasto kruche:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
250 gram zimnego masła 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
5 żółtek
Zimną margarynę siekamy na drobne kawałki i ze wszystkich składników szybko zagniatamy ciasto. 
Dzielimy je na dwie części i wkładamy do zamrażalnika na ok 1 godzinę.
Po tym czasie jedną z części ścieramy na tarce na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 190 st. C przez ok 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
Różowa masa:
 5 białek
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 opakowanie budyniu truskawkowego
1 opakowanie kisielu truskawkowego
1/2 szklanki oleju

Dodatkowo:
ok 500 g rabarbaru - obranego i pokrojonego na ok 0,5 cm kawałki

Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier i cukier wanilinowy i ubijamy aż do momenty kiedy cukier przestanie być wyczuwalny. Delikatnie mieszając dodajemy kisiel i budyń, a na koniec stopniowo dolewamy olej i mieszamy do połączenia się składników. 
Masę delikatnie przekładamy na wystudzony i podpieczony spód, posypujemy rabarbarem, a na górę ścieramy drugą część ciasta.
Pieczemy przez ok 30-40 minut w temperaturze 190 st.C.



1 komentarz: