Kolejne ciasto z jednego z moich ulubionych blogów wypróbowane - Arabesko uwielbiam Twoje przepisy. Ciasto idealnie kruche, pianka nie za słodka z delikatną nutą truskawek i kwaskowaty rabarbar - idealne połączenie na upalne niedzielne popołudnie.
Składniki na ciasto kruche:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
250 gram zimnego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
5 żółtek
Zimną margarynę siekamy na drobne kawałki i ze wszystkich składników szybko zagniatamy ciasto.
Dzielimy je na dwie części i wkładamy do zamrażalnika na ok 1 godzinę.
Po tym czasie jedną z części ścieramy na tarce na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 190 st. C przez ok 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
Różowa masa:
5 białek1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 opakowanie budyniu truskawkowego
1 opakowanie kisielu truskawkowego
1/2 szklanki oleju
Dodatkowo:
ok 500 g rabarbaru - obranego i pokrojonego na ok 0,5 cm kawałki
Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier i cukier wanilinowy i ubijamy aż do momenty kiedy cukier przestanie być wyczuwalny. Delikatnie mieszając dodajemy kisiel i budyń, a na koniec stopniowo dolewamy olej i mieszamy do połączenia się składników.
Masę delikatnie przekładamy na wystudzony i podpieczony spód, posypujemy rabarbarem, a na górę ścieramy drugą część ciasta.
Pieczemy przez ok 30-40 minut w temperaturze 190 st.C.
Urocze w tym różu :)
OdpowiedzUsuń