piątek, 26 lipca 2013

Ucierane ciasto z brzoskwiniami z kokosową kruszonką

Ucierane ciasto z brzoskwiniami z kokosową kruszonką


Ciasto bardzo proste i szybkie w przygotowaniu a do tego bardzo smaczne,a  brzoskwinie możemy zastąpić innymi owocami.


Składniki:

1 puszka brzoskwiń 
1 kostka margaryny
200 g cukru
1 cukier wanilinowy
4 jajka
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
450 g mąki
4 łyżki mleka

Owoce odsączyć i pokroić w kostkę.
Składniki ogrzać do temperatury pokojowej, margarynę utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodawać po jednym jajku, na koniec dodać mleko, proszek oraz mąkę. (gdyby ciasto było zbyt gęste można dodać więcej mleka). Ciasto rozsmarowujemy na natłuszczonej blaszce, na wierzchu układamy brzoskwinie, całość posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. C przez ok godzinę. 

Kruszonka:
pół szklanki mąki
pół szklanki cukru pudru
pół szklanki wiórków kokosowych
olejek waniliowy lub śmietankowy (kilka kropel)
ok 6 łyżek masła 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz