niedziela, 30 czerwca 2013

Ptasie mleczko

Ptasie mleczko


To ptasie mleczko na pewno przypadnie do gustu osobom, które nie lubią zbyt słodki ciast. Idealne na lato, delikatne, lekko kwaskowate i smaczne :)
Biszkopt:
3 jajka
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy stopniowo żółtka i cukier, na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę ( u mnie o wymiarach 20 x 25 cm) i wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok 30 min w temp. 180 st C.
Pianka:
9 białek
3 łyżki cukru pudru
3 galaretki o różnych smakach ( u mnie szafirowa - owoce leśne, cytrynowa i brzoskwiniowa)
Każdą galaretkę rozpuszczamy w w 1 szklance wody i studzimy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po 1 łyżce cukru pudru następnie dodajemy tężejącą galaretkę.
Biszkopt smarujemy dżemem, następnie wylewamy masę piankową i schładzamy. Podobnie postępujemy z kolejnymi białkami i galaretkami.
Na wierzchu można polać polewą czekoladową.
Dodatkowo:
dżem truskawkowy




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz