niedziela, 21 kwietnia 2013

"Muffinki z nadzieniem budyniowym i kokosową pianką"

"Muffinki z nadzieniem budyniowym i kokosową pianką"



Zastanawiałam się co zrobić z białkami, które pozostały mi po którymś z poprzednich wypieków i tak narodził się pomysł muffin z kokosową pianką.

Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki
1 jajko
2/3 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru

Dodatkowo:
1 budyń waniliowy
1 szklanka mleka
2 łyżki cukru

Kokosowa Pianka:
4 białka
15 dag wiórków kokosowych
2 łyżki cukru pudru

W połowie szklanki mleka rozrabiamy budyń, pozostałe mleko gotujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobiony budyń i mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i studzimy.

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i wiórki kokosowe.

Składniki suche, tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao mieszamy w jednej misce. W drugiej łączymy składniki mokre, czyli jajka, mleko i olej. Składniki suche i mokre mieszamy razem ( niezbyt dokładnie). 
Nakładamy do foremek od muffin łyżka masy kakaowej, łyżeczka budyniu, następnie znów łyżeczka masy kakaowej, a na górę masę kokosową. Całość powinna być do 2/3 wysokości foremek.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy ok 25 minut w temperaturze 180 st. C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz