Ciasto"Delicja"
Kwaskowata masa jabłkowa na puszystym biszkopcie, do tego budyniowa masa i czekoladowa polewa. Pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje.
Biszkopt:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Jajka utrzeć z cukrem, delikatnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę, piec ok 30 minut.
Masa Jabłkowa:
4 duże jabłka
2 galaretki pomarańczowe
1,5 szklanki wody
Jabłka obrać, zetrzeć na grubych oczkach, zagotować w 1,5 szklanki wody. Gotować ok 7 minut, zestawić z ognia i dodać galaretkę dokładnie wymieszać. Po wystudzeniu wylać na biszkopt.
Krem budyniowy:
1 szklanka mleka
1 budyń waniliowy
1 szklanka cukru pudru
1 aromat waniliowy lub śmietankowy
1 kostka masła
Budyń rozprowadzić w 1/2 szklanki mleka, pozostałe mleko zagotować. Mieszając dodać do gotującego się mleka rozrobiony budyń, zagotować i wystudzić.
Masło utrzeć z cukrem pudrem i aromatem na puszystą masę, dodawać stopniowo po łyżce budyniu. Dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Krem wyłożyć na jabłka.
Polewa:
1/3 kostki margaryny
2 łyżki kakao
3 łyżki cukru
2 łyżki wody
Margarynę rozpuścić, dodać cukier i gotować do czasu, aż się rozpuści, dodać wodę i kakao. Zdjąć z ognia, delikatnie wystudzić i wylać na masę budyniową. Odstawić na kilka godzin do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz