Kruche ciastka kokosowe z karmelową polewą
Kruchy spód z pyszną "ciągutkową" polewą krówkową, czyli smak w którym można się zakochać!
Spód:
3/4 szklanki wiórków kokosowych
1/3 szklanki cukru
125 g roztopionego masła
1 szklanka mąki pszennej
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyłożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem (20x30 cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st. C, piec ok 15 min na jasnozłoty kolor.
Polewa:
125 g roztopionego masła
4 łyżki miodu
400 ml mleka skondensowanego słodzonego
Wszystkie składniki wymieszać w rondelku i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając, aż masa zacznie robić się brązowa i będzie lekko gęstnieć (ok 10 min).
Masę wylać na podpieczony spód, wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok 25 minut aż masa zrobi się brązowa. Po wyjęciu, odczekać ok pół godziny, po tym czasie naciąć nożem kratkę. Odstawić na ok 3 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie pokroić ciasteczka wzdłuż linii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz