"Kokosowe Ciasto z galaretką"
Ciasto:
2 jajka + 2 żółtka ( białka zostawiamy do masy kokosowej)
3/4 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i po jednym żółtku, na koniec delikatnie mieszając dodajemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
Ciasto wylewamy na blaszkę, pieczemy ok 15-20 minut, w temperaturze 180 st. C.
Masa kokosowa:
2 szklanki mleka
20 dag wiórków kokosowych
1/2 kostki masła
2 łyżki cukru pudru
2 białka
Wiórki wsypujemy do mleka i gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając ok 7-10 minut.
Odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy wystudzone wiórki kokosowe i białka. Mieszamy do chwili połączenia się składników. Gotową masę wykładamy na upieczony spód.
Dodatkowo:
1 galaretka ( najlepiej czerwona)
ok 2 paczki herbatników
Polewa:
1/3 margaryny
1 łyżka wody
2 czubate łyżki kakao
4 łyżki cukru
Galaretkę gotujemy wg przepisu na opakowaniu, gdy zacznie tężeć wylewamy na masę kokosową. Na wierzchu układamy herbatniki i polewamy polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz