piątek, 29 stycznia 2016

Amoniaczki


Przepis znaleziony na opakowaniu Amoniaku, kruche, nie za słodkie i szybkie w wykonaniu ciasteczka. Z przepisu otrzymujemy aż trzy duże blachy ciasteczek czyli całkiem sporą ilość, ale zamknięte w metalowej puszce spokojnie poleżą kilka dni.

Składniki:
500 g mąki
100 g margaryny
150 g cukru
1/2 szklanki mleka
2 jajka
szczypta soli
1 łyżeczka amoniaku
1 opakowanie cukru wanilinowego

Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, sól, cukier wanilinowy oraz amoniak rozpuszczony w ciepłym mleku i mąkę. Wyrabiamy ciasto i odkładamy na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 5 mm i wykrawamy ciasteczka.
Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i posypujemy cukrem.
Pieczemy  na jasnozłoty kolor w temperaturze 180 st. C przez ok 10 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz