Przepis znaleziony na opakowaniu Amoniaku, kruche, nie za słodkie i szybkie w wykonaniu ciasteczka. Z przepisu otrzymujemy aż trzy duże blachy ciasteczek czyli całkiem sporą ilość, ale zamknięte w metalowej puszce spokojnie poleżą kilka dni.
Składniki:
500 g mąki
100 g margaryny
150 g cukru
1/2 szklanki mleka
2 jajka
szczypta soli
1 łyżeczka amoniaku
1 opakowanie cukru wanilinowego
Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, sól, cukier wanilinowy oraz amoniak rozpuszczony w ciepłym mleku i mąkę. Wyrabiamy ciasto i odkładamy na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 5 mm i wykrawamy ciasteczka.
Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i posypujemy cukrem.
Pieczemy na jasnozłoty kolor w temperaturze 180 st. C przez ok 10 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz