niedziela, 19 lipca 2015

Ciasto z czereśniami




Kolejne ciasto z czereśniami o bardzo ciekawym smaku i co ważne bardzo szybkie do wykonania.  Jedyny minus - następnego dnia wydaje się już zbyt "zbite" i nie jest już takie dobre, na szczęście wszystkim tak smakowało, że nie zostało go zbyt wiele na następny dzień. Przepis na cisto znaleziony tutaj.

Składniki:
200 g półtłustego niezmielonego twarogu
5 łyżek oleju
100 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
6 łyżek mleka
1 jajko
350 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

ok 750 g wypestkowanych czereśni

Wszystkie składniki mieszamy razem i zagniatamy. 
Formę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia,a spód wylepiamy ciastem.
Na wierzch układamy wypestkowane czereśnie.

Polewa:
1/2 szklanki śmietany ( w oryginale 18%, u mnie 12%)
3 jajka
100  g cukru
2 łyżki budyniu śmietankowego

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy razem i polewamy nimi wierzch ciasta.

Piekarnik nagrzewamy do 180  st. C i pieczemy ciasto przez ok 60 minut. ( gdyby ciasto z góry za bardzo się przypiekało można przykryć je papierem do pieczenia).
Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego !




1 komentarz: