niedziela, 2 listopada 2014

Kruche kawowe ciasto ze śmietanową pianką i jabłkami


Jak tylko zobaczyłam przepis na ciasto do którego dodaje się Inkę wiedziałam, że muszę go wypróbować i nie żałuję bo wyszło fantastyczne! W smaku podobny jest do sernika (chociaż nie ma w nim ani grama sera!), ale jest zdecydowanie bardziej delikatny. 
  A ciasto z lekkim posmakiem Inki jest po prostu pyszne, zresztą sami spróbujcie! 
Przepis nieco zmodyfikowany pochodzie z tej strony. 

Ciasto kruche:
500 g mąki
100 g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego (lub 1 łyżka esencji waniliowej)
4 łyżki Inki
250 gram margaryny
2 łyżki kwaśnej śmietany

Mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek oraz Inkę mieszamy razem. Dodajemy drobno posiekaną (zimną ) margarynę i wszystko musimy posiekać razem. Na koniec dodajemy śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wkładamy na ok 60 minut do zamrażalnika.

Masa śmietanowa: 
440 gram kwaśniej śmietany (18 %)
1 szklanka cukru
1/4 szklanki oleju
4 jajka
2 budynie śmietankowe
łyżka esencji waniliowej


Dodatkowo:
jabłka ok. 1 kg, ale można je też zastąpić gruszkami lub innymi owocami
( u mnie były to gotowe prażone jabłka, których jednak nie polecam,bo ciasto zrobiło się przez nie zbyt wilgotne i chociaż w smaku były bardzo dobre to w trakcie krojenia rozpadało się).
Owoce obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałeczki.


Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajmy połowę cukru i jeszcze przez chwilę ubijamy.
Żółtka rozcieramy z drugą połową cukru do czasu rozpuszczenia się cukru i uzyskania gładkiej masy, stopniowo dodajemy olej, esencję oraz budyń cały czas miksując, następnie śmietanę, a na koniec ubite białka i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. 

Blaszkę (22 x 23 cm)  wykładamy papierem do pieczenia. Ścieramy na tarce połowę zamrożonego ciasta, lekko przyciskamy do blaszki. Następnie wykładamy owoce, a na nie masę śmietanową, na wierzch resztę startego ciasta.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temperaturze 170 st. C przez ok 50- 60 minut. Po upieczeniu lekko uchylamy drzwiczki i zostawiamy tak ciasto na jeszcze kilka minut. 

Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej i odstawić do lodówki na min 12 godzin tak by masa śmietanowa nieco stężała, a ciasto zmiękło.

Smacznego!







1 komentarz:

  1. Mmm, wygląda kusząco :)
    Choć ja akurat za Inką nie przepadam...

    OdpowiedzUsuń