niedziela, 9 marca 2014

3 BIT


3 BIT chyba każdy jadł to ciasto i każdy potwierdzi,  że jego jedzenie uzależnia :) Mimo, że jest bardzo słodkie to trudno zatrzymać się na jednej porcji.

Składniki:
500 g maślanych herbatników
1 puszka masy krówkowej
2 budynie śmietankowe
500 ml mleka
50 g cukru pudru
2/3 kostki masła
300  ml kremówki
2 łyżki żelatyny
3 łyżki cukru pudru


Z mleka odlać 100 ml i wymieszać z budyniem, resztę mleka gotujemy, dodajemy cukier puder (50 g). Do gotującego się mleka wlewamy budyń, gotujemy.
Budyń odstawiamy do wystygnięcia.

Na blaszce układamy herbatniki, smarujemy je masą krówkową ( można ją wcześniej włożyć na kilka minut do garnka z gorącą wodą będzie się łatwiej rozprowadzała na herbatnikach), następnie układamy koleją warstwę herbatników.

Masło ucieramy na gładką masę, dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu, miksujemy do dokładnego połączenia się składników. 

Masę budyniową wykładamy na herbatniki, przekładamy kolejną ostatnią już warstwą herbatników.

Żelatynę rozpuszczamy w bardzo małej ilości wody, zostawiamy do napęcznienia.
Kremówkę ubijamy, dodajemy do niej cukier puder i lekko podgrzaną żelatynę i mieszamy do dokładnego połączenia składników. Śmietanę wykładamy na ostatnią warstwę herbatników, całość można posypać startą czekoladą.
Wkładamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.

Smacznego!

Ciasta przekładańce

2 komentarze:

  1. Dzisiaj zrobiłam 3 bit-a. Wchodzę na Twojego bloga a tu 3 bit :) Chyba mamy jakąś telepatyczną- kulinarną więź:) W moim cieście użyłam podobnych składników :D. Czekolada poszła na koniec, starłam ją na tarce dla dekoracji.
    Składniki:
    •1 puszka masy krówkowej (500g)
    •ok. 510g herbatników (ok. 75 sztuk. Wychodzą 3 warstwy, każda po ok. 25 herbatników)
    •400- 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
    •2 opakowania śmietan-fix
    •ok. 50- 100g dowolnej czekolady

    Masa budyniowa:
    •500ml mleka
    •2/3 szklanki cukru (= ok. 130g)
    •2 żółtka
    •3 łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 40- 45g)
    •3 łyżki mąki pszennej (ok. 40- 45g)
    •ok. ¾ kostki masła ( ok. 180g)

    OdpowiedzUsuń