Uwielbiam smak cynamonu i zapach który podczas pieczenia unosi się po całym domu.
Dzisiaj coś dla wielbicieli słodkich bułeczek, mmm są idealne!
Składniki:
50 g drożdży
7 łyżek cukru
500 g mąki
250 ml letniego mleka
1 jajko
100 g masła
1 opakowanie cukru waniliowego
Dodatkowo:
opakowanie cynamonu
cukier waniliowy
łyżka cukru
Drożdże ucieramy z 1 łyżką cukru, łyżką mąki i 50 ml mleka - zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę przesiewamy do miski ze szczyptą soli, dodajemy cukier, skórkę otartą z cytryny, jajko oraz wyrośnięty zaczyn. Na koniec wlewamy resztę mleka i 7 dag rozpuszczonego masła.
Całość zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia do czasu aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto rozwałkujemy na prostokątny placek grubości ok 1 cm, polewamy resztą rozpuszczonego masła i posypujemy cynamonem wymieszanym z cukrem i cukrem waniliowym.
Ciasto zwijamy w roladę i kroimy na ok 5 cm paski.
Każdy z pasków nacinamy do 3/4 długości i przecięte boki wywijamy na zewnątrz. Smarujemy z wierzchu delikatnie rozpuszczonym masłem, posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem i odstawiamy na ok 0,5 godz do wyrośnięcia.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 st C. piekarnika i pieczemy ok 30 minut.
Smacznego!
Połączenie drożdżówki i cynamonu <3 mistrz :D
OdpowiedzUsuń