To kolejne ciasto wypróbowane z przepisów Pani Doroty, jak zwykle trochę zmodyfikowany, oryginalny przepis znajdziecie tutaj.
Składniki:
5 jajek
1 i 1/4 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
250 gram margaryny
1,5 kg jabłek
kilka łyżek cynamonu ( do posypania ciasta)
pół szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
cukier puder do posypania ciasta
Margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia.
Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę.
Jajka ucieramy na puszysta masę, następnie dodajemy cukier, ucierając do całkowitego rozpuszczenia. Następnie przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do jajek z cukrem, na koniec wlewamy przestudzoną margarynę i mieszamy do dokładnego połączenia się składników.
Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 23 x 35 cm.
Na wierzchu równomiernie posypujemy jabłkami, następnie orzechami oraz posypujemy cynamonem.
Pieczemy przez ok 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, do tzw. suchego patyczka.
Po wystudzenia posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Sama bardzo często modyfikuję przepisy. Lubię dodać coś od siebie, dlatego pochwalam każe formy inwencji twórczej w przepisach innych! :) Wypróbuję i dam znać, jak wyszło. Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuń