sobota, 23 listopada 2013

Ucierane ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi


To kolejne ciasto wypróbowane z przepisów Pani Doroty, jak zwykle trochę zmodyfikowany, oryginalny przepis znajdziecie tutaj

Składniki:

5 jajek
1 i 1/4 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
250 gram margaryny
1,5 kg jabłek
kilka łyżek cynamonu ( do posypania ciasta)
pół szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
cukier puder do posypania ciasta

Margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia.
Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę.

Jajka ucieramy na puszysta masę, następnie dodajemy cukier, ucierając do całkowitego rozpuszczenia. Następnie przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do jajek z cukrem, na koniec wlewamy przestudzoną margarynę i mieszamy do dokładnego połączenia się składników.

Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 23 x 35 cm. 
Na wierzchu równomiernie posypujemy jabłkami, następnie orzechami oraz posypujemy cynamonem.

Pieczemy przez ok 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, do tzw. suchego patyczka.
Po wystudzenia posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Sama bardzo często modyfikuję przepisy. Lubię dodać coś od siebie, dlatego pochwalam każe formy inwencji twórczej w przepisach innych! :) Wypróbuję i dam znać, jak wyszło. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń