sobota, 28 września 2013

Kruche kakaowe ciasto z jabłkami i kokosem

Kruche kakaowe ciasto z jabłkami i kokosem


Uwielbiam jabłka w każdej postaci, kokos również więc kiedy zobaczyłam ten przepis na moim ulubionym blogu musiałam go wypróbować. Moja rodzina pokochała to ciasto więc na pewno będę do niego jeszcze nie raz wracać.

Ciasto kruche:
500 gram mąki
1/2 szklanki cukru
250 gram masła lub margaryny
5 żółtek
3 łyżki kakao
1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany

Na stolnicę wysypujemy mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia, dodajemy margarynę i drobno siekamy, dodajemy żółtka i śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto, dzielimy na pół, jedną część wkładamy do zamrażalnika, a drugą wykładamy wyłożoną pergaminem blaszkę.

Masa kokosowa:
200 gram wiórków kokosowych
5 białek
1 szklanka cukru
1,5 paczki budyniu śmietankowego

Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno, następnie dodajemy cukier, wiórki i budyń, dokładnie mieszamy.

Masa jabłkowa:
1,5 kg jabłek
3 łyżki cukru
odrobina soku z cytryny
5 łyżek wody

Jabłka obieramy ze skóry, kroimy w kosteczkę i wkładamy do garnka. Dodajemy wodę i gotujemy na małym ogniu do czasu aż jabłka zmiękną, następnie dodajemy cukier i sok z cytryny.

Jeszcze ciepłe jabłka wykładamy na ciasto, następnie kładziemy masę kokosową, a na wierzchu ścieramy na grubych oczkach pozostałe ciasto z zamrażalnika.

Blachę wkładamy na ok 1 godzinę do piecyka nagrzanego do 170 stopni.

1 komentarz:

  1. uwielbiam wszystko co kokosowe, wiec na pewno wykorzystam ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń