Czekoladowe Ciasto z cukinią
Ciasto podobne trochę do ciasta marchewkowego, z tym równie wilgotne z tym że dzięki dodatkowi czekolady jest bardziej słodkie i chyba jeszcze lepsze.
Ciasto pochodzi z tej strony, dziękuję jest fantastyczne:)
Składniki:
120 ml oleju
240 gram mąki
60 gram kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 duże jajka
szczypta soli
150 gram cukru pudru
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
400 gram cukinii startej na dużych oczkach
tabliczka czekolady ( u mnie mleczna,ale może też być gorzka)
olejek rumowy
W dużej misce mieszamy składniki suche, tj. kakao, mąkę, proszek, sodę, sól i kawę. W drugiej składniki mokre, czyli olej i jajka następnie dodaję cukier i stopniowo składniki suche, na koniec dodajemy cukinie, olejek rumowy i czekoladę.
Ciasto przekładam do wyłożonej pergaminem tortownicy,wstawiam do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na ok 40-50 minut ( do suchego patyczka).
Ciasto po wystudzeniu można oblać polewą czekoladową.
cukiniowe słodkości, uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuń