piątek, 26 lipca 2013

Truskawkowy Tort z Konikiem Pony

Truskawkowy Tort z Konikiem Pony 



Kolejne próby dekorowania tortu masą cukrową, przyznaję że nie zajmuje mi to już całego dnia, a efekty końcowe nie zadowalają mnie w 100 % ale na szczęście małą solenizantka dla której pieczony był ten tort była zachwycona :)


Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1 łyżka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka oddzielamy od białek, ubijamy na sztywną pianę. W międzyczasie żółtka roztrzepujemy widelcem dodajemy ocet i proszek do pieczenia (nabierze objętości). Do ubitych białek dodajemy delikatnie olej, następnie żółtka i obie mąki. Wylewamy na tortownicę. Pieczemy w temp 180  st. C przez ok 35 minut

Masa truskawkowa :

0,5 kg truskawek
400 ml śmietany kremówki
1,5 łyżki żelatyny
2 łyżki cukru ( do smaku)

Żelatynę zalewamy gorącą wodą i zostawiamy żeby napęczniała. Truskawki rozdrabniamy na gładką konsystencję. Śmietanę ubijamy i dodajemy stopniowo truskawki, na koniec wlewamy żelatynę i dosładzamy do smaku.

Dodatkowo - ok 20 dag truskawek
Wystudzony biszkopt skrapiamy wodą z sokiem z cytryny, smarujemy kremem układamy przekrojone na pół truskawki i raz jeszcze nakładamy grubą warstwę kremu.
Przykrywamy drugą połową biszkopta i wstawiamy na ok 2 godz do lodówki.


Masa maślana:
1 kostka masła
350 ml mleka
1 łyżka cukru
budyń śmietankowy
2-3 łyżki gotowej masy krówkowej (niekoniecznie) 
W części mleka rozrabiamy budyń, resztę gotujemy, dodajemy cukier i w gotującym rozprowadzamy budyń. Masło ucieramy na gładką masę, następnie stopniowo dodajemy ostudzony budyń i masę krówkową.
Tak przygotowanym kremem smarujemy nasze wcześniej przełożone kremem biszkopty (dokładnie zakrywamy masę śmietanową gdyż rozpuszcza ona masę cukrową). Odstawiamy na ok 3 godz do lodówki, łatwiej nam będzie ozdabiać go masą cukrową.
Przepis na masę cukrową znajdziesz tutaj


1 komentarz: