piątek, 26 czerwca 2015

Ciasto podwójnie truskawkowe


Po dłuższym czasie bez pieczenia ciast nie mogłam nie skorzystać z sezonu na truskawki i nie upiec takiego cuda :)
Ciasto nie jest słodkie i o wiele mniej kaloryczne niż wersje z tradycyjnym kremem. 

Biszkopt upiekłam z tego przepisu  z tym, piekłam go w tortownicy.

Masa truskawkowa:
2 serki Danio
1 duży jogurt o smaku kiwi ( ja uwielbiam ten z "Biedronki")
0,5 kg truskawek
2 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:
0,5 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe

Masa truskawkowa
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie i odstawiamy do napęcznienia.
Truskawki myjemy i rozdrabniamy blenderem. Następnie mieszamy je z serkami oraz jogurtem.
Kiedy żelatyna  napęcznieje rozpuszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą ( nie dopuszczamy do zagotowania żelatyny). 
Dodajemy ją do masy truskawkowej, mieszamy do połączenia się składników i wylewamy na przestudzony biszkopt.

Na wierzchu układamy przekrojone na pół truskawki jedna przy drugiej.
Galaretki przygotowujemy wg przepisu podanego na opakowaniu, kiedy zacznie tężeć wylewamy na truskawki i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Smacznego!!


1 komentarz: