czwartek, 29 stycznia 2015

Ciasto czekoladowe z kremem


Ciasto czekoladowe idealne za każdą okazję, u mnie gościło na świątecznym stole i bardzo smakowało. I pomimo sporej ilości czekolady wcale nie jest zbyt słodkie. Spróbujcie sami a na pewno je pokochacie.


Składniki na ciasto czekoladowe:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
2 szklanki cukru
3/4 szklanki kakao
1,5 łyżeczki sody
2 jajka
1 szklanka jogurtu naturalnego ( w temp. pokojowej)
110 g roztopionego masła
2 łyżki ekstraktu z wanilii
1 szklanka gorącej kawy ( 2 łyżeczki kawy na szklankę)
Przesiewamy mąkę, kakao, sodę i cukier, dodajemy całe jajka, jogurt, roztopione masło, ekstrakt z wanilii oraz kawę i miksujemy wszystkie składniki. Ciasto będzie dość rzadkie. 
Przekładamy do formy ( 40x25) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ok 50 minut w temperaturze 170 st. C.
Odstawiamy do wystudzenia

Masa czekoladowa:
2 tabliczki gorzkiej czekolady
250 ml. śmietany kremówki
Śmietanę wlewamy do garnka, czekoladę łamiemy i wrzucamy do śmietany.
Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając do czasu aż czekolada się rozpuści.
Odstawiamy do lodówki do całkowitego wystudzenia ( mieszamy co jakiś czas, żeby czekolada nie stężała).
Kiedy masa czekoladowa będzie zimna ubijamy ją do momentu aż stanie się "sztywna".
Dodatkowo:
250 ml śmietany kremówki
cukier puder ( ok 1-2 łyżki)
wiórki czekoladowe
Ciasto przekrawamy na dwa równe blaty. Na pierwszy wykładamy masę czekoladową, przykrywamy drugim blatem.
Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder do smaku.

Rozsmarowujemy ją na cieście i posypujemy wiórkami czekoladowymi.

Ostawiamy do lodówki.

* Ja użyłam znacznie mniej śmietany kremówki na samym wierzchu, ale tylko dlatego że jej za bardzo nie lubię, wy możecie dodać jej znacznie więcej.

Smacznego!!


3 komentarze: