Ciasto czekoladowe idealne za każdą okazję, u mnie gościło na świątecznym stole i bardzo smakowało. I pomimo sporej ilości czekolady wcale nie jest zbyt słodkie. Spróbujcie sami a na pewno je pokochacie.
Składniki na ciasto czekoladowe:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
2 szklanki cukru
3/4 szklanki kakao
1,5 łyżeczki sody
2 jajka
1 szklanka jogurtu naturalnego ( w temp. pokojowej)
110 g roztopionego masła
2 łyżki ekstraktu z wanilii
1 szklanka gorącej kawy ( 2 łyżeczki kawy na szklankę)
Przesiewamy mąkę, kakao, sodę i cukier, dodajemy całe jajka, jogurt, roztopione masło, ekstrakt z wanilii oraz kawę i miksujemy wszystkie składniki. Ciasto będzie dość rzadkie.
Przekładamy do formy ( 40x25) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ok 50 minut w temperaturze 170 st. C.
Odstawiamy do wystudzenia
Masa czekoladowa:
2 tabliczki gorzkiej czekolady
250 ml. śmietany kremówki
Śmietanę wlewamy do garnka, czekoladę łamiemy i wrzucamy do śmietany.
Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając do czasu aż czekolada się rozpuści.
Odstawiamy do lodówki do całkowitego wystudzenia ( mieszamy co jakiś czas, żeby czekolada nie stężała).
Kiedy masa czekoladowa będzie zimna ubijamy ją do momentu aż stanie się "sztywna".
Dodatkowo:
250 ml śmietany kremówki
cukier puder ( ok 1-2 łyżki)
wiórki czekoladowe
Ciasto przekrawamy na dwa równe blaty. Na pierwszy wykładamy masę czekoladową, przykrywamy drugim blatem.
Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder do smaku.
Rozsmarowujemy ją na cieście i posypujemy wiórkami czekoladowymi.
Ostawiamy do lodówki.
* Ja użyłam znacznie mniej śmietany kremówki na samym wierzchu, ale tylko dlatego że jej za bardzo nie lubię, wy możecie dodać jej znacznie więcej.
Smacznego!!
Ciasto musiało być pyszne!
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda apetycznie a smakuje pewnie jeszcze lepiej.
OdpowiedzUsuńMmm, takie obłędnie czekoladowe musiało być pyszne :)
OdpowiedzUsuń