Fantastycznie mieć własny sad, czereśnie doskonale obrodziły więc zabrałam się za ich przetwarzanie. Był kompot, konfitura, pierogi no i oczywiście ciasta :)
Na początek ciasto które zawsze się udaje czyli brownies z czereśniami.
Składniki:
200 g czekolady ( u mnie jedna mleczna i jedna gorzka)
200 g masła
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
3 całe jajka
3 łyżki kakao
czereśnie ok 0,5 kg
W garnuszku roztapiamy masło i czekoladę dodajemy cukier i odstawiamy do wystudzenia.
Do letniej masy dodajemy po jednym jajku, kakao oraz mąkę, mieszamy do połączenia się składników.
Ciasto wylewamy do formy (u mnie 25x25) wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzch wykładamy wypestkowane czereśnie i wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika.
Pieczemy ok 30 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz