czwartek, 13 sierpnia 2015

Tarta z morelami











Pyszne kruche ciasto z bardzo dużą ilością kruszonki, do tego słodkie morele w sam raz na gorące letnie popołudnie.

Składniki:
250 g mąki
125 g masła
75 g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
Zimne masło siekamy, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, jajko i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na minimum 30 minut do zamrażalki.
Kruszonka:
200 g mąki
100 g cukru
100 g masła
1 op. cukru wanilinowego
Masło roztapiamy, mąkę mieszamy z cukrem i cukrem wanilinowym, a następnie  dodajmy przestudzone masło. Całość zagniatamy.
Dodatkowo:
ok. 500 g wypestkowanych i przekrojonych na pół moreli
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na wielkość formy. Wylepiamy wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką formę( chyba, że jest to tak jak u mnie forma silikonowa)  pamiętając o brzegach. 
Na wierzchu układamy obciążniki ( na papierze do pieczenia specjalne kulki obciążające lub po prostu ziarna fasoli), a następnie wstawiamy do nagrzanego do 170 st. C piekarnika i pieczemy przez 10 minut do delikatnego zarumienienia.
Na podpieczone ciasto wykładamy morele ( skórkami do dołu), a wierzch posypujemy kruszonką.
Pieczemy kolejne 25- 30 minut.
Smacznego!



Letnie owoce

2 komentarze: