Kolejne ciasto z czereśniami o bardzo ciekawym smaku i co ważne bardzo szybkie do wykonania. Jedyny minus - następnego dnia wydaje się już zbyt "zbite" i nie jest już takie dobre, na szczęście wszystkim tak smakowało, że nie zostało go zbyt wiele na następny dzień. Przepis na cisto znaleziony tutaj.
Składniki:
200 g półtłustego niezmielonego twarogu
5 łyżek oleju
100 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
6 łyżek mleka
1 jajko
350 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok 750 g wypestkowanych czereśni
Wszystkie składniki mieszamy razem i zagniatamy.
Formę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia,a spód wylepiamy ciastem.
Na wierzch układamy wypestkowane czereśnie.
Polewa:
1/2 szklanki śmietany ( w oryginale 18%, u mnie 12%)
3 jajka
100 g cukru
2 łyżki budyniu śmietankowego
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy razem i polewamy nimi wierzch ciasta.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C i pieczemy ciasto przez ok 60 minut. ( gdyby ciasto z góry za bardzo się przypiekało można przykryć je papierem do pieczenia).
Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego !
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń