Przepyszny lekki i bardzo orzeźwiający sernik na zimno z dodatkiem morelowego musu. Inspiracją był przepis pochodzący z tej strony, z kilkoma zmianami.
Składniki na spód:
150 g herbatników
30 g masła
Herbatniki kruszymy, a masło roztapiamy. Oba składniki mieszamy razem i wykładamy na wysmarowaną tłuszczem tortownicę lekko przyciskając. Odstawiamy do schłodzenia.
Masa serowa:
1 kg sera w wiaderku ( u mnie truskawkowy ale może być każdy inny)
3 łyżki żelatyny
ok. 3 łyżki cukru pudru
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia na ok 5 minut. Po tym czasie rozpuszczamy ją nad kąpielą wodną i dodajemy do sera, dosładzamy do smaku cukrem pudrem i dokładnie mieszamy.
Masę serową wykładamy na schłodzony spód z herbatników.
Mus morelowy:
ok 1 kg moreli
3 łyżki żelatyny
szczypta kardamonu
cukier puder
Morele kroimy na pół, pozbawiamy pestek i układamy skórkami do dołu na blaszce, wstawiamy je do piekarnika i zapiekamy ok 20 minut w temp. 200 st. C.
Żelatynę zalewamy zimną wodą do napęcznienia.
Podpieczone morele rozdrabniamy blenderem na gładką masę, dodajemy kardamon oraz cukier puder do smaku, a następnie rozpuszczoną w kąpieli wodnej żelatynę, dokładnie mieszamy. Mus wylewamy na masę serową i odstawiamy do lodówki do stężenia.
Smacznego!!
Cudny!
OdpowiedzUsuńPyszny sernik :) Z tym musem musi być jeszcze lepszy.
OdpowiedzUsuń