W sadzie pojawiły się już pierwsze śliwki, wiedziałam że będą idealne do ciasta. Niestety pogoda nie zachęca do zbyt długiego stania w kuchni, dlatego też wybór padł na to bardzo szybkie ciasto. A co najważniejsze również bardzo smaczne!
Składniki:
300 g maki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
1 op. cukru wanilinowego
2 całe jajka
1 szklanka jogurtu naturalnego
100 g cukru
150 ml oleju słonecznikowego
śliwki
Mąkę, cukier,cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz sodę mieszamy dokładnie, następnie dodajemy olej, jajka oraz jogurt i mieszamy szpatułką do połączenia się składników.
Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę ( u mnie o średnicy 25 cm). Wierzch wygładzamy i układamy ciasno jedna przy drugiej skórkami do dołu połówki śliwek.
Pieczemy ok 45-50 min. do tzw. suchego patyczka w temperaturze 170 st. C.
Ciasto po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!
Na pewno pyszne :) Poproszę kawałek.
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
Usuń