piątek, 14 sierpnia 2015

Knedle ze śliwkami


Uwielbiam lato za różnorodność owoców i warzyw. Zbierając śliwki do ciasta zostało mi jeszcze kilka sztuk które wykorzystałam do zrobienia pysznych knedli. Jako że moje śliwki były dość duże z podanych składników wyszło mi ok 10 szt. całkiem sporych knedli.

Składniki:
ok 300 g ugotowanych ziemniaków
120 g półtłustego twarogu
1 jajko
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
ok 3-4 łyżki mąki pszennej
śliwki

Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę bądź rozdrabniamy blenderem, dodajemy twaróg i jeszcze chwilę miksujemy. Następnie dodajemy całe jajko, mąkę i mąkę ziemniaczaną, gdyby ciasto było zbyt kleiste można dodać trochę więcej mąki ( nie za dużo, powinno być lekkie i puszyste).
Ciasto dzielimy na równe części, każdą z nich wyrabiamy chwilę w dłoni tworząc kulkę, następnie do środka wkładamy wypestkowaną śliwkę i dokładnie zawijamy boki tak by owoc nie wypłynął w trakcie gotowania.

Knedle wrzucamy do gotującej się lekko osolonej wody i gotujemy ok 5 minut.

Po wyjęciu można posypać cynamonem, cukrem lub jogurtem.

Smacznego!

Letnie owoce Dzień Polskiej Żywności 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz