piątek, 2 stycznia 2015

Migdałowa Pani Walewska


Przepis na to ciasto długo czekał na swoją kolej, teraz wiem że zdecydowanie za długo. Chociaż w oryginale Pani Walewska powinna być z orzechami i powidłami śliwkowymi, ja znalazłam przepis z migdałami i dżemem porzeczkowym. A przepis pochodzi z tej strony.

Składniki na ciasto:
500 g maki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
200 g masła
6 żółtek

Wszystkie składniki zagniatamy razem, ciasto dzielimy na dwie części i odstawiamy.

Beza:
6 białek
1 i  1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo, małymi porcjami dodajemy cukier, a na koniec mąkę ziemniaczaną.

Dodatkowo:
słoik dżemu porzeczkowego
migdały (płatki lub tak jak u mnie całe- posiekane jedynie nożem)

Formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy jedną część ciasta. Cienko ją rozwałkowujemy, smarujemy połową dżemu i wykładamy połowę bezy. Posypujemy migdałami.
Pieczemy w temperaturze 175 st. C przez ok 40 minut.
W ten sam sposób postępujemy z drugą połową ciasta.

Masa:
500 ml mleka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
3 łyżki cukru
200 g masła
kilka kropel aromatu migdałowego

Połowę mleka gotujemy z cukrem. Resztę mleka miksujemy z żółtkiem oraz mąką pszenną i ziemniaczaną dodajemy do gotującego się mleka i mieszamy do chwili aż stanie się gęste. Odstawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy na  puszystą masę, stopniowo dodajemy zimny budyń, a na koniec aromat migdałowy.

Przestudzone placki przekładamy masą budyniową i odstawiamy na min. 3 godziny do lodówki. 

Smacznego!

1 komentarz: