sobota, 27 grudnia 2014

Kruche ciasteczka z żurawiną


Cudownie kruche i smaczne ciasteczka, dodatek żurawiny sprawia że nie są zbyt słodkie, jak dla mnie idealne.

Składniki:
250 g margaryny
8 dag cukru 
30 dag mąki
10 dag żurawiny
2 łyżki mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej
szczypta soli
płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Miękkie masło ucieramy  z cukrem, dodajemy esencję waniliową, sól oraz mleko. Miksujemy stopniowo dodając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy suszoną żurawinę i zagniatamy ciasto. 
Z ciasta formujemy wałek i owijamy folią spożywczą, wkładamy na min 1 godzinę do zamrażalnika. 
Po schłodzeniu  kroimy je na ok 1 cm plastry i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i pieczemy ok 10 minut do delikatnego zarumienienia. 

Smacznego!



1 komentarz: