Cudownie kruche i smaczne ciasteczka, dodatek żurawiny sprawia że nie są zbyt słodkie, jak dla mnie idealne.
Składniki:
250 g margaryny
8 dag cukru
30 dag mąki
10 dag żurawiny
2 łyżki mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej
szczypta soli
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy esencję waniliową, sól oraz mleko. Miksujemy stopniowo dodając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy suszoną żurawinę i zagniatamy ciasto.
Z ciasta formujemy wałek i owijamy folią spożywczą, wkładamy na min 1 godzinę do zamrażalnika.
Po schłodzeniu kroimy je na ok 1 cm plastry i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i pieczemy ok 10 minut do delikatnego zarumienienia.
Smacznego!
Mniam, z żurawiną musiały być wyjątkowo pyszne :)
OdpowiedzUsuń