Ciasto, które łączy w sobie smak sernika i piernika jednocześnie, wilgotne, nie za słodkie a do tego smak brzoskwiń. Mimo, że gościło na moim świątecznym stole uważam że doskonale nadaje się do upieczenia także już po świętach.
Jest dość szybkie w wykonaniu i myślę że każdego zachwyci ten smak.
Przepis znalazłam tutaj.
Składniki na ciasto:
4 szklanki mąki
1 szklanka cukru
150 g masła
2 jaja
2 łyżki miodu
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 płaskie łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka kakao
1 łyżeczka przyprawy do piernika
Wszystkie składniki zagniatamy razem do chwili połączenia się składników. Ciasto dzielimy na trzy części.
Każdą cienko rozwałkowujemy i wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170 st. C przez ok 20 minut( na złoty kolor).
Masa serowa:
1 kg dwukrotnie zmielonego twarogu lub tak jak u mnie gotowy ser "z wiaderka"
1 szklanka cukru pudru
200 g masła
1 budyń śmietankowy
3 jaja
Ser ucieramy z cukrem pudrem i całymi jajami.
W garnku roztapiamy masło i dodajemy małymi porcjami ser, na koniec wsypujemy budyń i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia.
Gorącą masę serową wykładamy na spody.
Ciasto piernikowe --1/3 masy serowej--ciasto piernikowe--masa serowa-- ciasto piernikowe--masa serowa.
Dodatkowo:
brzoskwinie z puszki
2 galaretki brzoskwiniowe
Galaretki rozpuszczamy w 0,7 l gorącej wody i odstawiamy do stężenia.
Brzoskwinie kroimy w kostkę i gdy galaretka zaczyna tężeć dodajemy je do niej.
Galaretkę wylewamy na wierzch ciasta i odstawiamy do stężenia.
Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia, Smacznego!
Witam na jaką blache daje się ciasto?
OdpowiedzUsuńByła to dość duża blaszka - 24x39 i ciasto wyszło bardzo wysokie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Mmm, wygląda wspaniale, bardzo elegancko :)
OdpowiedzUsuń