niedziela, 21 grudnia 2014

Milky Way


Robiłam to ciasto po raz pierwszy,ale już wiem że będzie to jedno z ulubionych ciast. Fantastyczny mleczny krem, kakaowy biszkopt i czekolada, czy trzeba dodawać coś jeszcze??

Biszkopt:
8 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki kakao

Z połowy składników robimy biszkopt. 
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno, dodajemy po jednym żółtku a następnie wsypujemy cukier. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie dodajemy do masy jajecznej. Bardzo delikatnie całość mieszamy.
Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy ok 20 minut w temperaturze 170 st. C.
W ten sam sposób  pieczemy drugi biszkopt.

Krem:
300 g masła
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
2 op. cukru wanilinowego
2 szklanki mleka w proszku

Mleko z cukrem i cukrem waniliowy gotujemy, a następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, małymi porcjami dodajemy zimne mleko. Najlepiej jest ucierać je mikserem ( nie zrażajcie się jeśli będzie wyglądało na  "zważone"), następnie dodajemy mleko w proszku i całość ucieramy.
Masę wykładamy na pierwszy spód i przykrywamy drugim plackiem.
Polewa czekoladowa:
100 g czekolady
4 łyżki mleka
Mleko oraz czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy wierzch ciasta.
Odstawiamy na min 3 godziny do lodówki.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz