sobota, 6 grudnia 2014

Razowe ciasteczka z kardamonem


Kolejne ciasteczka, które upiekłam dzisiaj. Z delikatną nutą kardamonu a do tego w większości z mąki razowej dzięki czemu możemy przynajmniej wmawiać sobie, że są zdrowe ;)

Składniki:
125 g masła
3/4 szklanki cukru pudru
2 szklanki mąki razowej
3/4 mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 całe jajko
1 łyżka kardamonu
3 łyżki mleka

Obie mąki mieszamy razem, dodajemy kardamon oraz proszek do pieczenia.
Masło ucieramy z cukrem pudrem, wbijamy całe jajko, mleko a następnie dodajemy mąkę. Wszystkie składniki razem zagniatamy.
Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy wysypanej mąką, na grubość ok 2-3 mm, wykrawamy formą ciasteczka. 
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy ok 15 minut w temperaturze 200 st. C ( do czasu delikatnego zarumienienia).

Wyjmujemy i studzimy na kratce, przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego!




Korzenne przysmaki

1 komentarz: