Kolejne ciasteczka, które upiekłam dzisiaj. Z delikatną nutą kardamonu a do tego w większości z mąki razowej dzięki czemu możemy przynajmniej wmawiać sobie, że są zdrowe ;)
Składniki:
125 g masła
3/4 szklanki cukru pudru
2 szklanki mąki razowej
3/4 mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 całe jajko
1 łyżka kardamonu
3 łyżki mleka
Obie mąki mieszamy razem, dodajemy kardamon oraz proszek do pieczenia.
Masło ucieramy z cukrem pudrem, wbijamy całe jajko, mleko a następnie dodajemy mąkę. Wszystkie składniki razem zagniatamy.
Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy wysypanej mąką, na grubość ok 2-3 mm, wykrawamy formą ciasteczka.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy ok 15 minut w temperaturze 200 st. C ( do czasu delikatnego zarumienienia).
Wyjmujemy i studzimy na kratce, przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego!
Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń