Kolejny przepis z wykorzystaniem gruszek, tym razem ciasto bardzo łatwe i szybkie do wykonania, a do tego bardzo smaczne!
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
5 jaj
100 g masła
3 łyżki oleju
tabliczka czekolady mlecznej
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
1/3 szklanki wody
kilka dojrzałych gruszek
Margarynę roztapiamy, dodajemy pokruszoną czekoladę, cukier i cukier wanilinowy, mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się wszystkich składników, zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao, olej oraz wodę a następnie ostawiamy do wystudzenia.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną piane. Żółtka dodajemy do przestudzone masy czekoladowej, następnie dodajmy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy. Na koniec dodajmy białka i delikatnie mieszamy do połączenia się całości.
Gruszki obieramy ze skóry i kroimy na cząstki.
Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, na wierzchu układamy gruszki.
Wstawiamy do nagrzanego do 170 st. C i pieczemy przez ok 50 minut.
Smacznego!
Bardzo jesienne!
OdpowiedzUsuńKocham polaczenie czekolady i gruszek!
:)
mnie również bardzo odpowiada takie połączenie:)
OdpowiedzUsuń