Kruche kokosowe ciasto z dodatkiem jabłek,bardzo smaczne, proste w wykonaniu i co również ważne może dość długo stać i z każdym kolejnym dniem staje się coraz lepsze. Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki na ciasto kakaowe:
5 szklanek mąki pszennej
250 g margaryny
1 szklanka cukru
5 żółtek
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3-4 łyżki kwaśniej śmietany 18 %
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, kakao, posiekaną margarynę, żółtka oraz śmietanę. Zagniatamy ciasto (gdyby było zbyt sypkie można dodać więcej śmietany).
Ciasto dzielimy na dwie części ( ok. 2/3 i 1/3). Większą część ciasta wałkujemy i wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i pieczemy 15 minut.
Mniejszą część ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika.
W czasie gdy kakaowe ciasto się piecze przygotowujemy ciasto kokosowe.
Składniki na ciasto kokosowe:
5 białek
1 szklanka cukru
1,5 op. budyniu śmietankowego
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 op. cukru wanilinowego
150 g wiórków kokosowych
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, cukier wanilinowy cały czas miksując. Następnie dodajemy śmietanę, budyń, mąkę oraz wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
Masę wylewamy na podpieczony spód i ponownie wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut.
Dodatkowo:
ok kg jabłek
Cynamon
Jabłka obieramy, kroimy w cienkie plasterki i krótko podgrzewamy na małym ogniu (ok 5 minut).
Jabłka wykładamy na podpieczone ciasto, posypujemy cynamonem, a na wierzch ścieramy na grubych oczkach tarki zmrożone ciasto kakaowe.
Ponownie wstawiamy do piekarnika na ok 40-50 minut.
Smacznego!
Świetny pomysł. Ciasto zawiera moje dwa ulubione składniki: kakao i kokos.
OdpowiedzUsuńBardzo fajne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuń